(01) 566 20 78
SLO

Zasnova orodja

Po načrtu izdelka oz. njegovem prototipu je pred samo izdelavo orodja potrebno orodje zasnovati. V tej fazi se dokončno odloči kako bo orodje sestavljeno. Orodje oz. kalup je enako kot negativna fotografija: njegova geometrija in tekstura površine se neposredno preneseta na brizgani izdelek. Kalupi so navadno CNC obdelani iz orodnega jekla ali aluminija in nato končani po zahtevanih standardih. Poleg negativnega dela imajo tudi druge lastnosti, kot je sistem za tečenje (oz. dolivni kanal), ki olajša pretok materiala v kalup, in hladilni kanali za vodo, ki pomagajo in pospešijo hlajenje kosa.

Na sliki je prikazana anatomija orodja
Na sliki je prikazana anatomija orodja

Najenostavnejši kalup je ravno vlečni kalup. Sestavljen je iz 2 polovic: votline (sprednja stran) in jedra (zadnja stran).
V večini primerov se poskuša izdelati ravno takšen kalup, saj je preprost za oblikovanje in izdelavo, pri čemer so skupni stroški relativno nizki. Obstaja nekaj omejitev oblikovanja: del mora imeti 2.D geometrijo na vsaki strani in brez previsov (tj. območja, ki niso podprta od spodaj).

Če so potrebne bolj zapletene geometrije, so potrebna stranska jedra ali drugi vložki. Jedra s stranskim delovanjem so premikajoči se elementi, ki vstopijo v kalup z vrha ali dna in se uporabljajo za izdelavo delov s previsi (na primer votlino ali luknjo). Stranska jedra je treba uporabljati zmerno, saj se stroški hitro povečujejo.
Da dosežemo želeno natančnost, že pri sami fazi izdelave orodja opravljamo različne meritve posameznih elementov. Opravijo pa se tudi merilni protokoli na termoplastičnih izdelkih z namenom ugotovitve odstopanja od želenega stanja