(01) 566 20 78
SLO

Načrtovanje in razvoj izdelka

Za načrtovanje in razvoj izdelka moramo najprej poznati postopek brizganja plastike. Brizganje plastike je proizvodna tehnologija, ki se lahko uporablja za množično proizvodnjo enakih plastičnih kosov. Pri brizganju plastike se polimerne granule najprej stopijo in nato pod pritiskom vbrizgajo v kalup, kjer se tekoča plastika ohladi in strdi. Materiali, uporabljeni pri brizganju, so termoplastični polimeri, ki jih je mogoče obarvati ali napolniti z drugimi dodatki. (dodatek za laserski tisk, kreda,…)

Brizganje plastike je tako priljubljeno zaradi posebno nizkih stroškov na enoto pri izdelavi velikih količin. Brizganje nudi tudi visoko ponovljivost, dobro prilagodljivost oblikovanja in proizvaja dele z dobrimi tolerancami.

Glavna omejitev injekcijskega brizganja plastike so njegovi zelo visoki začetni stroški zagona. To je v glavnem povezano z oblikovanjem in izdelavo orodja (kalupa). V naslednjem razdelku bomo videli, katere pravila je potrebno upoštevati pri izdelavi načrta za izdelek kateri se bo brizgal.

Uporaba enakomerne debeline stene na izdelku

Uporabite enakomerno debelino stene po celotnem izdelku (če je mogoče) in se izogibajte debelim delom. To je bistvenega pomena, saj lahko neenakomerne stene vodijo do upogibanja kosa, ko se staljeni material ohladi.

MaterialPriporočena debelina stene
Polipropilen (PP)0,8 – 3,8 mm
ABS1,2 – 3,5 mm
Polietilen (PE)0,8 – 3,0 mm
Polistiren (PS)1,0 – 4,0 mm
Poliuretan (PUR)2,0 – 20,0 mm
Najlon (PA6)0,8 – 3,0 mm
Polikarbonat (PC)1,0 – 4,0 mm
Poliacetal (POM)0,8 – 3,0 mm
Silikon1,0 – 10,0 mm

Zaokrožitev robov

Enakomerna omejitev debeline sten velja tudi za robove in vogale: prehod mora biti čim bolj gladek, da se zagotovi dober pretok materiala. Za notranje robove uporabite polmer vsaj 0,5 x debeline stene. Za zunanje robove dodajte polmer, ki je enak notranjemu polmeru in debelini stene.

zaokrozitev-robov-plasitka

Površinska obdelava

Površinsko obdelavo se lahko uporabi za oblikovanje brizganega kosa zato, da ta pridobi določen videz ali občutek. Poleg kozmetičnih namenov lahko površinski zaključki služijo tudi tehničnim potrebam. Na primer, povprečna hrapavost površine (Ra) lahko dramatično vpliva na življenjsko dobo drsnih delov, kot so ležaji. Upoštevajte, da grobe površine med izmetom povečajo trenje med delom in kalupom, zato je potreben večji snemalni kot.