(01) 566 20 78
SLO

Načrtovanje in razvoj prototipa

3D printanje je postopek izdelave trirazsežnih izdelkov skoraj katere koli oblike iz digitalnega modela. 3D printanje se doseže z uporabo aditivnega postopka, pri katerem se v različnih oblikah odlagajo zaporedne plasti materiala.

Tehnologija 3D printanja je predvsem zelo uporabna, ker so kompleksni dizajni sprintani hitreje kot izdelani s klasično obdelavo. Večina delov, v klasičnem proizvodnem procesu potrebuje veliko korakov. Pri 3D printanju pa se CAD modeli naložijo neposredno v 3D tiskalnik in se izdelajo v nekaj urah. S tem ideje hitreje pridejo v realnost. Poleg omenjene hitrostne prednosti prav tako omejitve klasične proizvodnje nimajo vplivajo na 3D printanje. Ker so komponente narejene po sistemu “sloj po sloj”, lahko sprintate kar želite. 3D tiskalnik lahko za printanje uporablja veliko različnih materialov (npr. guma, plastika, prah, smola, poliuretanski materiali, kovine in podobno ), izbira pa je odvisna od zmogljivosti in tipa 3D tiskalnika. V splošnem se materiali po plasteh nanašajo na različne načine, a najpogostejši je nanos topljenega polimera skozi majhno šobo. Polimer, ki se večinoma uporablja pri 3D printanju je topljiva plastika z ugodnimi lastnostmi za topljenje in hlajenje (po navadi PLA ali bolj vzdržljiva ABS, ki za uporabo potrebuje ogrevano posteljo za nanos). 3D tiskalnik med 3D printanjem vleče filament v ogrevano glavo (extruder), kjer se filament stopi in skozi šobo nanese na printano posteljo.

Zakaj se pravzaprav odločiti za 3D print izdelka pred izdelavo orodja?

Kot vemo je izdelava orodja precej draga in le tega je ob primeru napačne izdelave zelo težko popravljati. Zato se vedno več podjetij odloča za izdelavo prototipa oz. prototipne serije s pomočjo 3D printa, saj se v tem primeru vidi kaj bi bilo morda pametno spremeniti, ali je izdelek takšen kot bi moral biti in tudi, če je mogoča še kakršna koli optimizacija.